Biciklizam

Biciklizam

Biciklizam

Biciklizam

Planinarenje

Planinarenje

Planinarenje

Planinarenje

Skijanje

Skijanje

Skijanje

Skijanje

Rafting

Rafting

Rafting

Rafting

Udaljenosti

Udaljenosti

Udaljenosti

Udaljenosti

Staze vode od Mrkoplja, preko, Begovog Razdolja, Tuka, Sungera, Bjelolasice... Okružuje ih, prekrasan krajolik. Vozi se kroz šume, preko poljana, po brdima te kroz naselja. Bilo da ste profesionalac ili tek početnik u brdskom biciklizmu sigurno ćete naći stazu koja vam odgovara. Više o stazama ovdje

PLANINARENJE - BJELOLASICA:

 

Kao najviša planina Gorskog kotara u lancu Kapela (vrh Kula 1534 m) Bjelolasica je ime dobila po uskome svijetlom hrptu koji se ističe iznad šumskog pojasa osobito kad je pod snijegom. Dugačka 7 km, vrlo strmih strana, obiluje prostranim i gustim šumama prošaranim vapnenačkim stijenama i prostranim livadama, a šumski putovi i ceste povezuju ih u jedinstveni kaleidoskop šuma i proplanaka pružajući nezaboravan doživljaj ljubiteljima pješačenja i biciklizma. Zimi je planina idealno skijaško odredište jer je prekrivena snijegom koji se obično zadržava do sredine proljeća, kada ga smjenjuje bujna flora cvjetnih livada. S Bjelolasice se pruža vidik na: Velebit, Ličku Plješivicu (istok), Veliku Javornicu, Bijele, Samarske i Kolovratske stijene, Aliju, Ričičko bilo (jug), otoke Krk, Cres, Lošinj, Kvarnerki zaljev, Učku (zapad), Julijske Alpe s Triglavom, Kamniške Alpe s Grintavcem, Burni Bitoraj, Viševicu (sjeverozapad), Mirkovicu, Medvednicu, a po vedrim noćima i svjetla Zagreba (sjever)   - www.bjelolasica.hr

PLANINARENJE - BIJELE I SAMARSKE STIJENE

 

Područje iznimnih i estetskih kvaliteta, jedinstven geomorfološki fenomen krasa u okrilju šume, uz niz zanimljivosti biljnog i životinjskog svijeta. Na prostoru Bijelih stijena (1335 m) ponajljepši su oblici kukova, tornjića, vrata, svodova... vertikalnih škrapa, žljebova u kojima se snijeg zadržava tijekom cijele godine. Samarske su stijene (1302 m) teže pristupačne s još bogatijom faunom. Stijenama je prilaz pogodan iz Mrkoplja i Tuka. Na Bijelim stijenama nalazi se planinarska kuća i planinarsko sklonište, a na Samarskim je planinarsko sklonište.

Skijalište Čelimbaša nalazi se u mjestu Mrkopalj udaljenom 15 – ak km od izlaza Delnice s autoceste Rijeka – Zagreb.

Kada siđete s autoceste, nastavite desno, starom cestom u smjeru Rijeke. Nakon 5km jasno je označeno mjesto Mrkopalj. Također je u samom mjestu tablom označen smjer skijališta Čelimbaša. Mjesto se nalazi na 832m nadmorske visine.

 

Kada stignete do podnožja vučnice, dočekat će vas veliko i prostrano parkiralište. Na vrh (1084m) će vas odvesti vučnica – tanjurići dužine 720m. .

 

Skijalište se sastoji od 3 staze, turističke, crvene - duljine 1350m, crne - duljine 500m i sunčane, također crvene - duljine 1000m. U funkciji je trenutno samo turistička crvena staza. Staza je široka i dovoljno duga da vam pruži puno dobrog skijanja. Ima 3 prijelomnice a nagib je u potpunosti u skladu s crvenom oznakom staze. Preostale 2 staze su kraće ali zato još strmije i mislimo da bi bile izvrsne s dovoljnom količinom snijega i za zahtjevnije skijaše. Staze se svakodnevno uređuju sa dva ratraka. U svakom slučaju ugodno ćete provesti dan na snijegu i suncu.

 

Osim "Čelimbaše" tu je i biatlonska staza "Zagmajna" za treniranje i rekreacijsko trčanje ukupne dužine 4,5 km. Postavlja se i jedan "baby" lift dužine 250m.

RAFTING NA KUPI -

 

Kupa vijuga kroz prelijepu dolinu koja se nalazi u samom srcu Gorskog Kotara. Guste šume su se spustile do same kristalno čiste rijeke. Nikada nećemo biti sigurni dali su uzbudljivije brzice koje na našem izletu rijeka stavlja pred nas ili krajolici koji se cijelo vrijeme mijenjaju i ostavljaju nas bez daha svojom ljepotom. Prema vodostaju i prirodi naš rafting program smo podijelili na tri djela, a za obitelji i mlađe raftere pripremili smo "obiteljski rafting"….

 

Rijeka je divlja i razuzdana. Brzice idu do težinskog razreda IV.

Ljepotu same rijeke na žalost zauzeti svladavanjem brzica nećemo ni primijetiti. Posebno ističemo poznatu kajakašku staza "Osilnica" gdje će posada morati dati sve od sebe da je uspješno prođe. Nakon Osilnice slijedi još niz lijepih i uzbudljivih brzica. Onim hrabrijim preporučamo kayake na napuhavanje, koji traže ponešto spretnosti. Kajaci nemaju za razliku od rafting čamca vodiča u samom čamcu, već oni prate grupu u "pravim" kayacima

Delnice klizalište , bazen....................16km

Platak skijalište .................................30km

Begovo razdolje skijalište ...................5km

Petehovac skijalište ...........................20km

Ravna gora, kuglana .......... ...............9km

Kupjak, sanjkalište............... ..............14km

Centar mjesta ...................... .............800m

Restoran, pizzeria ................. ...........1800m

Dućan, ljekarna, liječnik......................800m

Autobus.............................................800m

Vlak Lokve ........................................10km

Aerodrom Krk.....................................60km

More..................................................50km

Rijeka Kupa........................................30km

Lokvarsko jezero.................................15km